VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Kans op biedingsstrijd rondom Exact lijkt gering

Private equitypartij Apax heeft een bod van 32 euro per aandeel op softwarebedrijf Exact gelanceerd. Bestuur, commissarissen en grootaandeelhouders zien dat wel zitten.

Het lijkt er dan nu toch van gekomen, een beursexit van Exact.

In 2008 had het bedrijf zichzelf al eens in de etalage gezet, maar de oprichters, grootaandeelhouders konden zich destijds niet in de geboden prijs vinden.

Vervolgens brak de kredietcrisis aan en heeft het bedrijf uit Delft een aantal moeilijke jaren achter de rug, met ook het nodige gerommel aan de top.

Waar vergelijkbare bedrijven als Unit4 en SAP wel stevig doorgroeide bleef autonome expansie bij Exact uit.

De in februari 2012 aangetreden topman Erik van der Meijden en financiële rechterhand Onno Krap weten het potentieel van het bedrijf wel meer aan de oppervlakte te brengen.

Paradepaardje is Exact Online, een boekhoudpakket voor het MKB dat via internet, oftewel cloud computing is binnen te halen en voor de komende jaren een groei van 30-50 procent wordt toegedicht met een ebida/marge van liefst 30 procent plus.

Exact is met cloud computing marktleider in de Benelux en kan met een verdere interanationale uitrol van Exact Online nog fors groeien.

Ratio achter exit
Een beursexit is redelijk logisch. Net als bij Unit4 vergt internationale expansie van cloud computing forse investeringen, waarbij de kosten voor de baten gaan.

Pas eind 2016 zullen de cloud computing activiteiten van Exact naar verwachting break-even draaien.

Advent, de private equity partij die Unit 4 van de beurs haalde pompt het rendement op het eigen vermogen op door flink wat schuld aan te trekken. Dat zal bij Exact ook zeker gebeuren. Het bedrijf is zelfs per saldo in het geheel schuldenvrij.

Recente verkopen van het in 2007 overgenomen Canadese bedrijf Longview, een pijndossier, en het Duitse payroll bedrijf Lohn geven een nettokaspositie van circa 95 miljoen euro, ruim 4 euro per aandeel.

Bovendien heeft het bedrijf zo meer focus op stabiele abonnement- inkomsten uit cloud computing. Dat alles maakt Exact gelijk een stuk aantrekkelijk voor kopers.

Beoordeling bod
Het bod van Apax impliceert een premie van 27 procent op de slotkoers van 10 juli 2014, de dag voor Exact publiek maakte overnamegesprekken te voeren en daarbij een indicatieve prijs van 30-35 euro per aandeel noemde.

Vergeleken met de laatste slotkoers is sprake van een premie van 18 procent. Met 32 euro per aandeel wordt het aandelenkapitaal op 730 miljoen euro gewaardeerd.

Daarmee komt de aardering op basis van de ratio EV/ebitda uit op circa 14 (EV/ebitda) ondernemingswaarde min netto schuld gedeeld door het bruto bedrijfsresultaat). Daarmee is de betaalde prijs vergelijkbaar met die voor Unit4.

Op basis van winstramingen in de markt voor volgend jaar zakt de multiple EV/ebitda naar circa 12 wat als een gemiddelde kan worden gezien voor andere overnamedeals in deze sector.

Het bod is inclusief lopende dividendopbouw. Exact had de laatste jaren de gewoonte door gebrek aan overnames de volledige jaarwinst uit te keren wat aantrekkelijke rendementen opleverde.

Exact heeft wel al een interim-dividend van 60 cent uitgekeerd. Zou het bedrijf niet worden overgenomen dan hadden aandeelhouders mogelijk een superdividend uit hoofde van de desinvesteringen tegemoet kunnen zien.

De kans op een hoger bod, minimaal 5 procent meer is vereist, lijkt gering. Exact heeft immers al met meerdere partijen gesproken. Volgens ingewijden zou de andere gegadigde KKR op de prijs zijn afgehaakt.




Gerelateerde artikelen